Reflexzonebehandeling
De theorie
De praktijk
Hoe ziet een behandeling eruit?
Indicaties voor segmentale massage
Segmentale massagetherapie is een reflexzonebehandeling, evenals bindweefselmassage en voetreflexologie. De wetenschappelijke basis is de fysiologische werking van het menselijk lichaam. De uitgangspunten kennen een holistische grondslag, d.w.z.: in een behandeling wordt steeds uitgegaan van het totaalbeeld van de cliënt en zijn/haar gezondheidsproblemen. De positieve resultaten van deze behandelmethode zijn daarmee voor een deel verklaard.
De theorie
Het werkingsprincipe is gebaseerd op de segmentenleer, de interactie tussen inwendige organen en specifieke huidzones die kenmerkend zijn voor het betreffende orgaan. Ook is een relatie aangetoond tussen de inwendige organen en bepaalde spieren en beenvliesgedeelten. Verspreid in het menselijk lichaam zijn samenhangende structuren zichtbaar die onderling verbonden zijn. Denk aan: een segment in het ruggemerg, een zenuw, een orgaan, een of meer spieren en botten, een aantal bloedvaten en een huidzone. We noemen dit een metameer. Kenmerkend is dat de verschillende onderdelen van een metameer elkaars werking kunnen beïnvloeden. Een praktisch voorbeeld is dat bij hartklachten vaak pijnuitstraling naar de linker arm ontstaat.
De praktijk
Storingen in het ene gebied (spier, orgaan, zenuw, enz.) kan invloed hebben op het functioneren van een ander lichaamsdeel, behorend tot hetzelfde segment (metameer). Dit fenomeen kan zich verklaren in overgevoeligheid in een huidzone met verklevingen en intrekkingen, langdurige spanning en pijnlijke plekken in een spier of spiergroep. Als door spanning en stress in het zenuwstelsel chronische overbelasting ontstaat kan het functioneren van spieren en organen worden gestoord. De oorzaak van het klachtsymptoom ligt dan niet in het orgaan of de spier maar bijvoorbeeld in een slechte arbeid-rustverhouding of psychosociale overbelasting.
Hoe ziet een behandeling eruit?
Segmentale massagetherapie bestaat uit een scala aan verschillende krachtige handgrepen die tot doel hebben de aanwezige klachten te verhelpen, zowel lokaal op de plek zelf als op afstand, bijv. naar een inwendig orgaan. Bij de behandeling wordt vaak geen tussenstof (massageolie) gebruikt. In de techniek verschilt segmentale therapie van bindweefselmassage. De variatie in aantal toe te passen handgrepen is veel groter en de intensiteit van de behandeling is milder dan bij bindweefselmassage. Segmentale massagetherapie wordt vaak toegepast in combinatie met andere behandelmethoden, zoals: Shiatsu, Triggerpointtherapie en Dorn methode.
Indicaties voor segmentale massage
Het toepassingsgebied is zeer divers. Van klachten aan/op het skelet tot aan orgaanaandoeningen, spierpijnen en koude handen en voeten. Vooral bij samengestelde klachtenbeelden (met pijn, beperkingen of storingen op verschillende locaties) en waar een duidelijke samenhang aantoonbaar is. Segmentale massagetherapie wordt vaak ingezet wanneer andere therapieën onvoldoende resultaat hebben gegeven of de klachten terugkeren. Ook zg. 'onbegrepen (pijn)klachten' kunnen soms met deze therapie worden verholpen. Denk hierbij bijv. aan: pijn in de arm tijdens tennissen terwijl er op foto's niets te ontdekken is en fysiotherapie niet/onvoldoende helpt.