Beenlengteverschil en wervelscheefstand
Veel klachten aan rug en nek, maar ook hoofdpijn en indirect heupslijtage, doen zich voor omdat er sprake is van bekkenscheefstand en beenlengteverschil. Wervels kunnen iets van hun plek schuiven en gewrichten kunnen een blokkade veroorzaken wanneer ze in een verkeerde stand staan. Denk aan het SI-gewricht en de klachten die daar het gevolg van kunnen zijn. Een verkeerde stand van de eerste halswervel kan bijv. migraine veroorzaken, maar ook chronische vermoeidheid en te hoge bloeddruk. Iedere wervellocatie heeft z'n eigen invloedszone waar klachten kunnen ontstaan bij scheefstand of een blokkering.
Aangeboren en niet-aangeboren lengteverschil
Beenlengteverschil komt heel veel voor. Als we praten over 'echt' lengteverschil, dan is dat het gevolg van een aangeboren afwijking of een trauma met botbreuken. In dat geval komt u terecht bij een orthopeed en een podotherapeut en krijgt u te maken met therapeutische zolen en/of schoeisel. Waar de Dorn methode kan helpen is in situaties waarbij 'spontaan' beenlengteverschil ontstaat aan een zijde. Er is dan sprake van extra ruimte in de gewrichten van enkel, knie of heup van het aangedane been.
Dorn methode
Het opheffen van beenlengteverschil en wervelscheefstand noemen we manuele therapie. Er bestaan veel verschillende methoden, zowel in de reguliere als in de complementaire zorg. Bij Massagepraktijk Dokkum wordt gewerkt met de Dorn methode. Het is een zachte dynamische mobilisatietechniek om wervelscheefstand en beenlengteverschil op te heffen. Het is vooral geen 'gedwongen' correctie zoals bij het bij een groot publiek bekende 'kraken'. Tijdens de toepassing van de Dorn methode heeft de cliënt een aktieve rol door het maken van een beweging met bijv. het hoofd, een arm of been, terwijl tegelijk de therapeut mobiliseert. Een wezenlijk verschil met andere manuele toepassingen is dat bij beenlengteverschil het langere been op natuurlijke wijze wordt teruggeplaatst en niet andersom. Bij scheefstand van een wervel wordt deze 'met gevoel' in de juiste positie geschoven. De door deze scheefstand ontstane klachten zullen snel verdwijnen. De behandeling geeft direct verlichting. Omdat een blokkade of scheefstand is weggenomen ontstaat er voelbaar ruimte. Voor een blijvend resultaat krijgt de cliënt zelfhulpoefeningen die hij/zij thuis kan toepassen zodat de scheefstand of het beenlengteverschil niet in die mate terugkeert.
Wanneer Dorn toepassen?
Als uit onderzoek blijkt dat een klacht het gevolg is van bekkenscheefstand, beenlengteverschil of wervelproblematiek, kan de Dorn methode worden toegepast. Wanneer een andere therapie de klacht niet heeft kunnen verhelpen, kan de Dorn methode soms uitkomst bieden. Bij klachten t.g.v. gecompliceerde wervelkolomproblematiek wordt de cliënt doorverwezen worden naar bijv. een manueel fysiotherapeut, een chiropractor, osteopaat of orthomanueel arts. De Dorn methode wordt vaak gecombineerd toegepast met bijv. segmentale massage, triggerpointherapie of shiatsu. Vergoeding van de behandeling is mogelijk uit de aanvullende verzekering, onder 'Alternatieve Zorg'.
Meer weten?
Wilt u meer informatie over beenlengteverschil, bekken- en wervelscheefstand? Klik dan op de navolgende links: www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/beenlengteverschil en www.beenlengteverschil.nl