Reflexzone therapie
Reflexzonetherapie of voetreflexologie is een vorm van manuele therapie waarbij op de voeten worden behandeld. Het doel is organen of processen in het menselijk lichaam beter te laten functioneren. De therapie wordt vooral op de voeten toegepast maar kan ook op andere delen van het lichaam worden ingezet, o.a. de romp en de handen. Reflexzone therapie is vooral een ervaringstherapie, dat wil zeggen dat er (nog) weinig wetenschappelijk bewijs voor is. Met behulp van de segmentale opbouw van de wervelkolom en de corresponderende zones in/op het hoofd, romp en ledematen is de reflexmatige beïnvloeding bijv. via de voeten in kaart te brengen.
Werking van de therapie
De werking van voetreflexologie wordt verklaard uit het feit dat zones op de voetzool en voetrug reflexmatig corresponderen met de organen in het lichaam. Dit proces vindt plaats via het autonome zenuwstelsel en het hormonale systeem. In de praktijk blijkt dat bij afwijkingen in het lichaam zich afwijkingen in/op de voet manifesteren volgens een min of meer vastliggend patroon. Vooral een gebrek aan evenwicht in het autonome zenuwstelsel manifesteert zich versterkt in de voeten, de reflexmatige manuele beïnvloeding via de voeten brengt processen in beweging die dit evenwicht weten te herstellen. Het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt er door gestimuleerd. Ook een effect via de meridianen, die we kennen vanuit de Shiatsu therapie, speelt mogelijk een rol bij de werking van deze therapie.
Toepassing van de therapie
Reflexzonetherapie blijkt zeer effectief en kan goede resultaten geven bij veel klachten, ook waar andere therapieën minder succes hebben. Met specifieke druktechnieken van duim, vinger(s) en handpalm wordt een met de klacht(en) corresponderende voetzone behandeld volgens een bepaald patroon. Het doel is om neurologisch reflexmatig het klachtengebied te beïnvloeden via het autonome zenuwstelsel. Bij klachten kan de reflexzone op de voeten pijnlijk reageren op aanraking en druk. Dit fenomeen kan zich ook voordoen als er sprake is van overbelasting van het autonome zenuwstelsel door bijv. stress en spanningen. De zg. 'weldadige' pijn die een cliënt ervaart tijdens de behandeling van de voeten is een eerste indicatie dat er een effect is op de aanwezige klacht(en). De therapie geeft een diepe ontspanning en bevordert daarmee het algeheel welbevinden in lichaam en geest.
Te behandelen klachten en aandoeningen
Het toepassingsgebied van reflexzonetherapie is zeer divers. Aan de hand van aanwezige symptomen wordt vastgesteld of de therapie uitkomst kan bieden. Meestal wordt reflexzone therapie op zichzelf staand toegepast, soms in combinatie met massage of shiatsu.
Voetreflexologie kan hulp bieden bij:
- orgaanklachten, z.a. maagdarmstoornissen, prikkelbare darm, obstipatie
- ontstekingsprocessen, w.o. blaasontsteking
- allergieën, o.a. hooikoorts
- circulatieproblematiek, gevolg: beenoedeem, koude handen/voeten, pijnlijke voeten
- menstruatieproblemen, bijv. overmatige pijn, PMS
- klachten t.g.v. nervositeit, spanningen, lichamelijke en psychische stress
- chronische aandoeningen als ischialgie, artrose, hoofdpijn/migraine, fibromyalgie
- voetproblemen die aanleiding kunnen zijn tot klachten elders in het lichaam
- chronische vermoeidheid en disfunctioneren, ME/CVS, slaapproblemen
- klachten waarvoor geen medisch aantoonbare oorzaak is te vinden
- tijdens de zwangerschap, voor de hormoonbalans en bij zwangerschapsklachten
Eerst naar de huisarts
Bij deze maar ook andere klachten is het advies altijd: raadpleeg eerst uw (huis)arts. De voetreflextherapeut wil zeker niet op de stoel van uw arts gaan zitten. Hij/zij is er voor opgeleid om een (aanvullende) bijdrage te kunnen leveren aan het bevorderen van de gezondheid van de cliënt. Wanneer uit onderzoek en beeldvorming, n.a.v. klachten, geen ziektebeeld naar voren komt waarvoor een medisch traject met/zonder medicatie voorgeschreven wordt, kan een voetreflextherapeut mogelijk van betekenis zijn. Dit geldt ook voor chronische aandoeningen met/zonder (beperkte) medicatie bedoelt om de klachten onder controle te houden en/of te onderdrukken. In alle situaties is het aan te bevelen uw arts te informeren over uw overweging om naar een (voetreflex)therapeut te gaan voor (aanvullende) therapeutische behandeling.
Plaats in de gezondheidszorg
Reflexzonetherapie wordt gerekend tot de zg. Alternatieve Geneeswijzen/Zorg. De behandeling is complementair (= aanvullend) van aard. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de therapie als u aanvullend verzekerd bent. Om teleurstelling te voorkomen is het raadzaam vooraf bij uw zorgverzekeraar te informeren naar eventuele vergoeding van de kosten en hoeveel/hoevaak. Ulbe Keegstra is erkend en geregistreerd complementair therapeut en bevoegd voetreflexologie toe te passen.
Vragen, meer weten?
Heeft u aanvullend vragen, wilt u meer weten, uw persoonlijke situatie? Bel gerust of stuur een mail, uiteraard geheel vrijblijvend.