Frozen Shoulder (medische naam: capsulitis adhaesiva)
Wat is een frozen shoulder
Bij veel pijn in een schouder kunt en durft u uw schouder soms niet meer te bewegen. We noemen dat een stijve of ‘bevroren’ schouder (frozen shoulder). Een frozen shoulder begint met pijn die steeds erger wordt. Deze pijn komt door een ontsteking binnenin het gewrichtskapsel, het bindweefsel dat om het gewricht zit. Dit bindweefsel raakt verdikt en verschrompeld. Je kunt je schouder steeds minder goed bewegen doordat het gewrichtskapsel verstijft. De schouder raakt als het ware ‘bevroren’. Deze verstijving kan in alle beweegrichtingen voorkomen, maar we spreken pas van een frozen shoulder als je in ten minste drie richtingen minder goed kunt bewegen.
Waardoor ontstaat een frozen shoulder
Soms ontstaat een frozen shoulder na een val of een operatie, maar vaak is er geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Ook komt het voor dat er al een hele geschiedenis van meer of minder schouderklachten aan vooraf is gegaan. Bij een aantal ziekten komt een frozen shoulder wat vaker voor, o.a. diabetes, schildklier-, hart- en longaandoeningen, epilepsie, Parkinson. Langdurige stress kan ook een rol spelen is uit recent onderzoek gebleken.
De drie stadia bij een frozen shoulder
Bij een frozen shoulder zie je bijna altijd drie fasen, te weten:
* De bevriezing en verstijvende fase
Deze fase duurt van enkele weken tot negen maanden. De pijn wordt langzaam erger en kan als zeer hevig worden ervaren. De pijn kan uitstralen in de boven- en zelfs de onderarm. Aan- en uitkleden, iets van hoogte pakken en autorijden is pijnlijk met soms hevige pijnscheuten tot gevolg. Je hebt ook pijn in rust, zelfs ’s nachts. Je bovenrug en nek kunnen pijn gaan doen en de schouder wordt steeds stijver. In deze fase de schouder niet te intensief belasten is het devies, dus vooral niet te intensief oefenen.
* De bevroren fase
Deze fase duurt gemiddeld vier tot twaalf maanden. De pijn in de schouder neemt langzaam af, maar de stijfheid blijft. Je kunt geleidelijk intensiever gaan oefenen.
* De ontdooiende fase
Deze fase duurt gemiddeld enkele maanden tot langer dan een jaar. De pijn verdwijnt volledig en de beweeglijkheid komt langzaam terug tot (vrijwel) normaal.
Wat kunnen wij voor jou betekenen?
Afhankelijk van de fase waarin de aandoening zich bevindt, is behandeling van de klachten mogelijk. De schouder zelf, maar ook de structuren rond het aangedane gebied, zoals de bovenrug, de nek en de arm. Een combinatie van mobiliseren en andere behandeltechnieken (o.a. triggerpointtherapie, bindweefselmassage, shiatsu) kan het herstel effectief ondersteunen. Daarnaast passen wij MedicalTapingConcept toe voor de periode tussen twee behandelafspraken in. Het tapen van de schouder met de bekende gekleurde elastische tape geeft pijnverlichting, toename van de beweeglijkheid van de schouder en ondersteunt het herstelproces. Zelfhulpoefeningen voor thuis, om het herstel te bevorderen, zijn onderdeel van ons behandelplan. Ook besteden we aandacht aan het zoeken naar de oorzaken van het ontstaan van het frozenshoulder syndroom en hoe bewaak je de balans tussen inspanning en ontspanning. Heb je nog (rest)klachten?, wij adviseren je hoe hiermee om te gaan in je dagelijkse bezigheden, thuis, op het werk en tijdens het sporten en bewegen.
Interesse/vragen
Is je interesse gewekt? Heb je vragen? Wil je weten of onze aanpak bij jouw klachten effectief kan zijn? Neem gerust en vrijblijvend kontakt met ons op. Bel naar: 0519 – 252 000, of mail naar: info@massagepraktijkdokkum.nl Wij staan je graag te woord!