0519 252 000

<< Terug naar het nieuwsoverzicht

Wetenschappelijk onderzoek massage

Datum: 2 oktober 2014

"Spiercellen op de massagebank"

Massage is erg populair bij grote groepen mensen. We ervaren massage als erg prettig, verkwikkend en ontspannend. Ook wordt massage therapeutisch toegepast bijvoorbeeld bij sportblessures maar ook bij nek, schouder en rugklachten. Helaas is er nog weinig onderzoek gedaan naar de effecten van massage voor Evidence Based toepassing. Een van de recente onderzoeken is van een team Canadese wetenschappers. Zij onderzochten de biologische effecten van massage op de spiercellen.

"Een massage activeert verschillende signaalroutes die het herstel van beschadigde spiercellen versnellen", dit schrijft een groep Canadese wetenschappers onder leiding van Mark Tarnopolsky in 2012 in het blad Science Translational Medicine.

De biologische effecten van massage zijn onderzocht bij 11 gezonde, sportieve mannen. Iedere deelnemer moest bij binnenkomst in het onderzoekscentrum eerst een klein stukje weefsel afstaan van een spier uit beide benen. Vervolgens mocht hij op een sportfiets met variabele weerstand zich net zolang uitleven tot hij de minimaal vereiste snelheid van 70 omwentelingen per minuut  niet meer haalde. Direct na het sporten werd weer een stukje spierweefsel uit beide benen gehaald. Bij vergelijking in het laboratorium ontdekte Tarnopolsky dat er meer onderbroken spiervezels in het weefsel aanwezig zijn. Zulke beschadigde spiervezels trekken actieve afweercellen aan die zorgen voor de productie van ontstekingsstimulerende signaalstoffen. Die reactie kan leiden tot spierpijn. 

Niet alle aannames kloppen
Om te kijken wat massage doet voor de beschadigde spiervezels werd iedere deelnemer aan een been behandeld door een gediplomeerd masseur. Na de behandeling werd weer een stukje weefsel weggenomen uit beide benen. In het laboratorium bleek dat de beschadigde spiervezels in het behandelde been sneller herstellen dan de vezels in het onbehandelde been.

Een massage helpt beschadigde spiercellen sneller herstellen
Bij massage wordt druk uitgeoefend. Deze druk is voldoende om sensoren te prikkelen die vervolgens ontstekingsremmende signalen sturen naar de spiercellen, zo ontdekte Tarnopolsky. Bovendien zorgen die signalen ervoor dat beschadigde spiervezels sneller nieuwe mitochondrien aan kunnen maken. Mitochondrien zijn de energiefabriekjes van onze cellen en die energie hebben de spiervezels nodig om zichzelf weer op te laden. Met zijn experiment bevestigt Tarnopolsky wat we eigenlijk al wisten, maar nog nauwelijks wetenschappelijk was aangetoond: een massage versnelt het herstel van beschadigde spiercellen. Veel deskundigen gingen er tot nu toe vanuit dat dat komt doordat een massage de afbraak van melkzuur in vermoeide spiercellen stimuleert. Dit verschil is tijdens dit onderzoek, gemasseerde been t.o.v. onbehandelde been, niet aangetoond.
 Wetenschappelijk onderzoek massage