0519 252 000

<< Terug naar het nieuwsoverzicht

Triggerpointtherapie

Datum: 2 juli 2015

Triggerpoints, de oorzaak van veel klachten!


Inmiddels is wetenschappelijk veel bekend over triggerpoints. Kleine puntige verhardingen in een spier of pees, ook wel spierknopen genoemd, die de oorzaak kunnen zijn van pijn en bewegingsbeperkingen in een spier en/of gewricht. Ook bij aandoeningen als hoofdpijn, oorsuizen, pijnlijke kaak, frozen shoulder, heup- en kniepijn kunnen een of meer triggerpoints de aanleiding zijn van de klacht. Het bestaan van triggerpoints is wetenschappelijk aangetoond. Naar de oorzaak van klachten en verbanden met deze spierverhardingen is veel onderzoek gedaan. Ook de resultaten van therapeutisch ingrijpen zijn onderzocht en uitgebreid beschreven in de medische literatuur.

Triggerpoints zijn vaak latent aanwezig, ze kunnen zorgen voor pijn en bewegingsbeperkingen na een ongewone belasting, langdurende (eenzijdige) beweging, omgevingsfactoren (bijv. koude), langdurige stresssituaties, verkeerde houding (bijv. achter de computer). Het verraderlijke van triggerpoints is dat ze pijn en beperkingen kunnen veroorzaken op een andere plek in of op het lichaam. De klacht wordt niet altijd als zodanig herkend en soms wordt een verkeerde diagnose gesteld. Bijvoorbeeld: pijn aan de voorzijde van de schouder en bovenarm kan veroorzaakt worden door een triggerpoint in een spier op het schouderblad aan de achterzijde(!).

Helaas is het fenomeen triggerpoint als veroorzaker van klachten nog niet algemeen bekend bij veel medici waardoor onnodig medicatie wordt voorgeschreven of een behandeltraject ingezet zonder noemenswaardig resultaat. Veel tijd gaat verloren en de patient zit onnodig lang met de pijn en de beperkingen. Vooral in gevallen waar een behandeling of therapie niet helpt en de klachten niet of onvoldoende herstellen of snel weer terugkeren, is triggerpointtherapie wellicht een oplossing.

Klachten die veroorzaakt kunnen worden door triggerpoints zijn o.a.: rugklachten (ischias, piriformissyndroom, slijmbeursontsteking, kleine hernia, discopathie, stijve hamstrings, kuitkramp, kniepijn), hoofdpijn (spanningshoofdpijn, migraine, duizeligheid, oorsuizen, stijve kaakspieren, oogtrilling), nek en schouderklachten (pijn tussen de schouderbladen, frozen shouldersyndroom, vastzittende wervels, stijve nek, tennisarm, carpale tunnelsyndroom).

Triggerpointtherapie bestaat uit twee behandelmethoden: dry-needling en manueel (vingertop- en duimendruk). Bij Massagepraktijk Dokkum wordt de manuele methode toegepast.

Wil je meer weten of heb je vragen?, denk je een klacht te hebben die wellicht veroorzaakt wordt door triggerpoints?, neem vrijblijvend contact op via de mail of bel ons: 0519 - 252 000Triggerpointtherapie