0519 252 000

<< Terug naar het nieuwsoverzicht

Stijve nek, de oorzaken

Datum: 19 maart 2015


Stijve nek, de oorzaken

Een stijve nek is een veel voorkomende, pijnlijke en brutaal optredende klacht. In de meeste gevallen is de oorzaak van een stijve nek gelegen in de spieren van de nek. De nekspieren zorgen ervoor dat het hoofd rechtop blijft staan en gedraaid kan worden. Lange tijd in een en dezelfde houding, bijv. computer- en kantoorwerk, of te grote krachtbelasting van de nekspieren kan spierpijn en zo ook spierverkramping veroorzaken. Een andere mogelijkheid van acute nekpijn is een bijverschijnsel van griep.

Door de pijn in de spieren houd je de hals schuin en gespannen. De spieren, pezen en zelfs de nekwervels kunnen hierbij beschadigd raken. Pijn en een sterke beperking van de bewegingsvrijheid van de hals zijn de voornaamste symptomen. De pijn kan uitstralen over de schouders, de rug, tot zelfs in de armen en handen.

We spreken van acute nekklachten als de pijn vrij kort geleden en vrij plotseling is ontstaan. Er is sprake van chronische nekklachten als de pijn/beperking reeds langere tijd aanhoudt en/of steeds weer terugkeert.


Hoe acute nek(gewrichts)pijn voorkomen?

Zorg eerst en vooral voor stevige nekspieren. Veel mensen vergeten de spieren van de hals te oefenen. Enkele eenvoudige oefeningen voor hals en rug zullen al veel nek(gewrichts)pijn voorkomen. Slaap plat op je rug of op een zijde met een degelijk kussen om het hoofd mooi recht te houden tijdens de nachtrust. Slapen op de buik verhoogt het risico op nekklachten. Blijf ook niet te lang in een niet-natuurlijke houding met je hoofd zitten (verkeerde zithouding tijdens het werk). Vermijd rechtstreekse koude luchtstroming in je hals. Die kan veroorzaakt worden door een ventilator of airco.

Mensen die gevoelig zijn voor acute nekpijn doen er goed aan een orthopedisch kussen en dito matras te gebruiken. Veel verkeerde lig- en zithoudingen, bijv. in een bank, fauteuil e.d., zijn de oorzaak van dat sneller acute nekklachten kunnen ontstaan. In de werkomgeving dien je kritisch te kijken naar de hoogte van je buro, de instelling van je stoel en de hoogte en plaats op het buro van je computerbeeldscherm.


Gouden regels bij chronische nekklachten

Enkele gouden regels kunnen chronische nekongemakken tot een minimum beperken:
- blijf je nek bewegen zonder overbelasting (bijv. met het hoofd rechtop je nek draaien naar links en rechts, zover je kunt zonder te forceren)
- vermijd overdreven lange rustperiodes (lang uitslapen en/of 's middags tussendoor slapen/rusten doet meer kwaad dan goed)
- probeer zoveel mogelijk te ontspannen, stress en spanningen zorgen voor verkrampte spieren en maken nekproblemen alleen maar erger
- een slecht humeur zorgt voor een intensere pijnervaring.

Er zijn verschillende manieren om chronische nekpijn te verzachten. De bedoeling is de pijn te beheersen zodat actief blijven mogelijk wordt. Pijnstilling met paracetamol is een eenvoudige en relatief veilige manier. Gebruik voor korte tijd kan geen kwaad. Lees wel altijd de bijsluiter, het is een geneesmiddel! De pijnlijke plek insmeren met een pijnstillende zalf of creme geeft ook vaak al verlichting waardoor je weer wat natuurlijker gaat bewegen.
Om de klachten te verhelpen en herhaling te voorkomen ga je naar de therapeut, deze past massage toe eventueel in combinatie met oefeningen ter verbetering van je houding. Massage en Shiatsu therapie geven snel verlichting en hebben een duurzaam effect op de klachten.

Uit: ABC-gezondheid nieuwsbrief nr 241, Januari 2015Stijve nek, de oorzaken