0519 252 000

<< Terug naar het nieuwsoverzicht

Diabetes

Datum: 16 januari 2015

Wat is diabetes?
In de volksmond heeft iemand 'suiker' als hij/zij aan diabetes lijdt. Bij iemand met diabetes kan de glucose uit het bloed niet in de lichaamscellen worden opgenomen. Er bestaan twee vormen van diabetes.

Diabetes type 1 is de insuline-afhankelijke diabetes. Ook wel jeugddiabetes genoemd. De eilandjes van Langerhans in de alvleesklier maken geen of onvoldoende insuline aan. Insuline reguleert het suikergehalte in het bloed. Door een gebrek aan insulineproduktie wordt de verhoogde bloedsuikerspiegel onvoldoende verlaagd. Type 1-diabetes is een auto-immuunziekte die zich vaak al op jonge leeftijd openbaart

Type 2 Diabetes Mellitus dit noemen we ook wel ouderdomsdiabetes. Er wordt wel insuline aangemaakt maar de glucose kan niet/onvoldoende in de cel worden opgenomen. De lichaamscellen zijn minder gevoelig voor insuline, "insulineresistentie". De bloedsuikerspiegel wordt chronisch hoog. Ook omdat de lever nog eens extra glucose aanmaakt in deze toestand.

Hoe voorkom je diabetes type 2?
Door gezond te leven kun je ouderdomsdiabetes in een groot aantal gevallen voorkomen of uitstellen. Ook mensen met diabetis in de familie kunnen hun kans om het ook te krijgen met de helft verkleinen door in beweging te blijven en gezond en gevarieerd te eten. Goede voedingsgewoonten is niet enkel een factor om overgewicht te voorkomen. Voldoende dagelijks bewegen en activiteit is cruciaal voor het hebben en houden van een gezond leven.

Wat is gezonde voeding?
Bij gezonde voeding moet je denken aan:
- kleinere porties eten en meerdere keren (5 a 6) per dag, dit houdt de stofwisseling en spijsverteringsmechanismen op gang.
- gevarieerd met zoveel mogelijk alle noodzakelijke voedingsstoffen, koolhydraten, vetten, eiwitten en vitaminen/mineralen
- zoveel mogelijk vers en liefst zo weinig mogelijk uit een potje of een pakje.
houdbaar gemaakte en fabrieksmatig bewerkte produkten kennen veel toevoegingen die dikmaken, niet lichaamsnoodzakelijk zijn of ronduit slecht voor de gezondheid zijn (te veel verkeerd vet, te veel suiker en/of zout, conserveringsmiddelen om het houdbaar te maken, E-nummers)
- 'van dichtbij' liever dan 'van ver'.
aan etenswaren die van ver komen is van alles gedaan om ze houdbaar vers in de winkel te krijgen. Bananen bijv. worden groen geplukt om ze rijp in de winkel te kunnen verkopen. Dit gaat ten koste van het vitamine-gehalte in de vrucht. Het belangrijkste deel van de vitamines en vruchtsuikers in het fruit ontwikkeld zich in de laatste groeifase. Fruit uit de eigen omgeving kan later geplukt worden en ligt sneller in de winkels
- eet regelmatig vette vissoorten met beschermende omega-3 vetzuren (makreel, zalm, haring, sardines)
- zorg voor voldoende volkorenprodukten en vezels in het dagelijks voedingspatroonde suikers in vezelrijke en volkoren produkten worden langzamer opgenomen in het bloed waardoor de bloedsuikerspiegel minder fluctueert. Ook de darmflora vaart er wel bij, de darmen worden meer aangezet tot arbeid wat goed is voor het interne (darm)milieu.
- magnesium en vitamine E zijn goed voor een betere stabiliteit van de bloedsuiker.
een magnesiumtekort gekoppeld aan een tekort van volle granen en vezels verhoogd het risico op diabetes type2.
- tip: gebruik regelmatig kaneel in je voeding. Kaneel heeft een positieve invloed op insuline-, glucose- en vetstofwisseling.

Bewegen
Dagelijks voldoende beweging en regelmatig sporten is over het geheel goed voor de gezondheid. In het voorkomen van diabetes zeker! Door te bewegen wordt glucose makkelijker uit het bloed gehaald voor verbranding in de spieren. De stofwisseling in het algemeen gaat sneller en ook vetten worden verbrand. Een handige hulp om gewicht te verliezen of om op gewicht te blijven. Spieren worden sterker en botten steviger. Je voelt je alle dagen fitter en minder moe en het helpt ook tegen stress. Voldoende bewegen garandeert een betere bloedcirculatie,dit is goed voor hart en bloedvaten.Diabetes