0519 252 000

<< Terug naar het nieuwsoverzicht

Burnoutklachten

Datum: 5 juli 2014

JONG? EN DAN AL EEN BURN-OUT!?
 

Burn-out, een aandoening van deze tijd waaraan steeds meer mensen blijken te lijden. Het fenomeen doet zich vooral voor bij mensen in hun midlifecrisis. Helaas krijgen ook steeds meer jongeren een burn-out. Net een baan, alles perfect willen doen, sociaal leven onderhouden, op eigen benen staan, werken aan een relatie. Altijd maar fullspeed doorgaan en niet naar je lichaam luisteren. Voor je het weet ben je opgebrand! 

Dat een burn-out niet alleen maar voorkomt bij mensen die altijd maar aan het werk zijn en zich volledig op hun carriere storten, bewijzen de cijfers. Het lichaam geeft lange tijd dagelijks signalen af maar in dat proces leer je jezelf snel deze signalen te negeren, al gauw horen ze erbij en vallen ze je niet meer op. En dat mensen in je omgeving je waarschuwen? "Ach, die zijn altijd bezorgd!" "Valt allemaal wel mee, straks heb ik vakantie en dan ga ik rust nemen". Herkenbaar? 

De symptomen van een burn-out kunnen zowel psychisch als lichamelijk voordoen, vaak ook een combinatie van beide. Psychische symptomen zijn o.a. concentratieverlies, geheugenproblemen, snel kwaad, opgejaagd gevoel, neerslachtig, nergens zin in, onzekerheid, besluiteloosheid, snel ergeren, wantrouwen, paniekaanvallen. Lichamelijke klachten die je kunt hebben zijn o.a. constant moe, slapeloosheid, spierpijn, spanning op de buik, darmproblemen, hoge ademhaling, hoge hartslag, hoge bloeddruk, nek-schouderpijn, geen of weinig zin in sex, overmatig zweten.

Herken je veel van deze klachten bij jezelf?, mogelijk heb je dan te maken met een burn-out. Staan alle seinen op rood?, dan moet het roer om!
In overleg met je huisarts minimaal een time-out inlassen voor enige tijd. En, ook krijg je dan te maken met de bedrijfsarts. Samen zoeken naar de oorzaken van je problemen en een plan van aanpak maken hoe je straks verder gaat, in je werk en in je prive. De lat wat minder hoog leggen voor jezelf, minder hoeven te voldoen aan de verwachtingen van anderen, wijzigingen in je werk, minder uren werken, stoppen met haasten en jezelf meer rust gunnen.

Best wel lastig om dat allemaal te overzien en het te realiseren. Massagepraktijk Dokkum helpt je daar graag bij. Een multidisciplinaire aanpak van je gezondheidsprobleem werkt vaak zeer effectief. Naast manuele behandelingen in de vorm van massage (shiatsu) om je lichaam en geest weer in balans te krijgen en in een gezond evenwicht, is aandacht voor je voedingspatroon en voldoende bewegen (sporten, yoga) een must. Ook is deskundige psychologische hulp aan te bevelen. Meer weten? neem gerust contact op via de telefoon of mail.


Massagepraktijk Dokkum,
Ulbe Keegstra.  Burnoutklachten