0519 252 000

Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage


Manuele lymfedrainage
, ook wel oedeemtherapie of oedeemmassage genoemd, is een speciale vorm van masseren met de bedoeling het afdrijven van lichaamsvocht (lymfe) te bewerkstelligen.  Door toepassen van zachte ritmische handbewegingen op/over het huidoppervlak wordt de lymfe voortgestuwd en daarmee het oedeem, de vochtophoping, afgevoerd/verkleind en de hierbij onstane lokale druk wordt weggenomen.

Het natuurlijk evenwicht in vochtdruk raakt hersteld waarna pijn en beperkingen zullen verdwijnen en uiterlijkheden aan het huidoppervlak afnemen e/o weggaan.

Omdat de toegepaste handgrepen zeer rustig en ritmisch van aard zijn heeft de behandeling ook een rustgevende en ontspannende reactie tot gevolg. Deze behandelmethode kan tevens worden toegepast ter ondersteuning van de algemene gezondheid en bij het bestrijden van aan stress gerelateerde klachten: spanningen en oververmoeidheid, het gevolg van gebeurtenissen in de privĂ©sfeer, spanningen op het werk, langdurige sportinspanningen.

 

Belangrijk:

Bij postoperatief behandelen na bijvoorbeeld borst-, (lymf)klierkanker en melanomen is een specialistische oedeemtherapie door een daartoe bevoegd therapeut geindiceerd op verwijzing van de behandelend specialist. Voor alle overige lymfebehandelingen is een doorverwijzing van bijvoorbeeld uw huisarts soms gewenst maar niet per definitie noodzakelijk. 

Lymfedrainage door een sportmasseur of massagetherapeut is toepasbaar bij oedemen die ontstaan na/bij:

  • - cosmetische ingrepen in het gezicht of aan het lichaam
  • - chirurgisch ingrijpen bij niet-kwaadaardige klachten, een ongeval, e.d.
  • - operatieve ingrepen n.a.v. een (sport)blessure
  • - huid- en vaatklachten o.a. ten gevolg van veroudering
  • - opgelopen sportletsel (spierscheuring, overbelaste spieren, gewrichtstrauma)
  • - extreme inspanningen en chronische vermoeidheid