0519 252 000

Hooikoorts

Binnenkort wordt het weer lente, het weer wordt droog en de zon gaat weer schijnen. Allerlei bomen en struiken komen in bloei te staan en planten en gras gaan weer groeien. Voor heel veel Nederlanders gaan in het voorjaar de alarmbellen weer rinkelen. Prikkelende pollen bezorgen velen letterlijk de lentekriebels: 15-20% heeft een pollenallergie.
 
De hooikoortskalender onderscheid twee perioden: februari tot april, wanneer bomen en struiken in bloei komen te staan en juni tot augustus, de bloeiperiode van gras en planten. Mensen met een pollenallergie hebben in beide perioden meer of minder klachten, anderen hebben buiten deze perioden ook regelmatig last.
 
Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie van je lichaam op stuifmeel van sommige grassen, struiken, bomen en planten. Dit stuifmeel, ook wel pollen genoemd, zweeft in de lucht en wordt ingeademd. In je lichaam ontstaat een allergische reactie, de stof histamine wordt vrij gemaakt. Histamine zorgt voor de hooikoortsklachten, de slijmvliezen in met name de neus en keelholte en/of bij je ogen raken geïrriteerd.
 
Bekende klachten van hooikoorts zijn: niesbuien, loopneus of verstopte neus, tranende branderige ogen, benauwdheid, slijm op de luchtwegen, hoesten, pijnlijke keel, jeukend verhemelte, koortsig gevoel, rode en opgezwollen ogen. De klachten van hooikoorts zijn op zich al vervelend genoeg maar je kunt er ook onrustig en prikkelbaar van worden. En heel moe door gebrek aan slaap. Met alle gevolgen voor je sociale contacten, werk of school. Hooikoorts is (nog) niet te genezen, wel kun je de klachten verlichten en zelfs voorkomen! Er zijn geneesmiddelen en medische hulpmiddelen om hooikoortsklachten te verminderen.
 
 
Medical tapemethode
 
Nog niet zo heel bekend is dat het aanbrengen van een paar stroken speciale elastische tape op je rug, tussen de schouderbladen en soms aangevuld met twee stroken op je borstspier, de klachten sterk kan verminderen en tegengaan. Helemaal voorkomen, lukt ook met deze tape niet, u blijft gevoelig voor hooikoorts.
 
Het textiel waar deze tape van gemaakt is, heeft door zijn speciale weefconstructie een gunstig effect op het tegengaan van de hooikoortsklachten. Op de plek waar de tape op de huid zit wordt een sensorische prikkel doorgegeven via het bindweefsel, dit komt hierdoor tot rust. Het beinvloed het immuunsysteem en daardoor reageert het lichaam minder heftig op de pollen. In de tape is niks medicinaals toegevoegd, het is een erg cleane manier van klachten bestrijden.

De histamineproduktie wordt afgeremd. Bij 75% van de hooikoortscliënten wordt een sterke afname van klachten gerealiseerd tot zelfs een klachtenvrij hooikoortsseizoen!
 
Medicaltape, ook wel fysiotape genoemd, is tot nu toe vooral bekend van sportwedstrijden. Op televisie zie je regelmatig sporters met gekleurde stroken tape op het lichaam ter ondersteuning na een blessure.
 
 
Behandeling
 
De tape wordt een keer aangebracht voor de duur van twee weken. Dit wordt na twee weken herhaald. Soms is het nodig een derde keer te tapen. Aanvullend kan ook een behandeling Shiatsu therapie en Reflexzone therapie (voetreflexologie) ondersteuning geven bij het afremmen cq voorkomen van de hooikoortsklachten.
 
 
Andere toepassingen
 
Ook mensen die lijden aan COPD, benauwdheid en astma kunnen baad hebben bij deze tapemethode. De ervaring die wij in onze praktijk inmiddels hebben bij deze klachten zijn zeer hoopvol. De aandoening  gaat niet weg maar tapen geeft wel een duidelijke klachtenvermindering!
Een stukje kwaliteit van leven: je kunt weer meer dingen ondernemen, meer sociale contacten, vaker sporten en buiten bewegen.  Kortom: het proberen waard!