0519 252 000

Fibromyalgie

 

Fibromyalgie,  wat is het en wat is er tegen te doen?

 

Fibromyalgie kenmerkt zich door pijn in bindweefsel en spieren. Ook wel weke delen reuma genoemd. Het komt voor bij ongeveer 2 op de 100 volwassenen, vooral vrouwen tussen 20 en 60 jaar.
 
Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom, spierpijn en spierstijfheid met bijkomende klachten als (soms extreme) vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieen, concentratie- en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen en darmklachten.
 
Fibromyalgie wordt meestal ingedeeld bij de reumatische aandoeningen vanwege de chronisch pijnlijke spieren. Door wetenschappelijk onderzoek is ontdekt dat disfunctioneren van neurotransmitters waarschijnlijk een oorzaak is van deze aandoening. Neurotransmitters zijn stoffen die in de hersenen worden aangemaakt en het lichaam "vertellen" wat het moet doen. Ze zorgen voor de prikkeloverdracht van de zenuwuiteinden op de spieren. Een abnormale produktie van deze neurotransmitters en andere chemische stoffen kunnen de gemoedstoestand en het slaappatroon beinvloeden, maar ook pijnbeheersing en functioneren van het immuunsysteem. Een fibromyalgiepatient ervaart vaak een domino-effect waarin het ene symptoom van invloed is op een ander symptoom.
 
Groeihormoon
Het groeihormoon is een chemische stof nodig voor de heropbouw van cellen en weefsels. Dit komt vrij tijdens de deltaslaap, het diepeslaapstadium. Omdat fibromyalgiepatienten onvoldoende deltaslaap hebben, hebben zij een laag groeihormoongehalte waardoor hun lichaam onvoldoende vermogen heeft zichzelf te herstellen. De verminderde invloed van het groeihormoon op de bindweefsels zorgt ervoor dat spieren en organen constant gespannen zijn. Constante gespannenheid veroorzaakt ophoping van afvalstoffen, de zg tenderpoints. Constant gespannen spieren in combinatie met onvoldoende diepe slaap maakt dat de fibromyalgiepatient veel pijn heeft op gevoelige plaatsen en een meer of mindere vorm van vermoeidheid en uitputting. Hiermee wordt het domino-effect duidelijk.
 
Chronisch Vermoeidheids Syndroom
De symptomen van Fibromyalgie en het Chronisch Vermoeidheids Syndroom (ME/CVS) overlappen elkaar gedeeltelijk. De therapeutische benadering en aanpak kent daarom veel overeenkomsten.
 
Oorzaken
Fibromyalgie wordt door meerdere oorzaken bepaald. Bijvoorbeeld een darminfectie kan aanleiding geven tot voedselovergevoeligheid en een verzwakking van het immuunsysteem. Dit leidt weer tot een grotere gevoeligheid voor infecties. Schimmelinfecties bijvoorbeeld komen veel voor bij fibromyalgiepatienten.
 
Prikkelbare darmsyndroom
Een spastische darm (PDS) is een veel voorkomend verschijnsel bij fibromyalgie. Vaak komt ook reuma in het voorgeslacht voor. Virale belastingen zijn bekende verschijnselen, met name het Pfeiffer- en Herpesvirus. Toxische overbelasting en verzuring (leverfuncties). Chronische stress en emotionele problemen kunnen ook oorzaak zijn van het ontstaan van fibromyalgie. Of fibromyalgie erfelijk is, is nog steeds niet duidelijk.
 
Diagnose stellen
Het stellen van een diagnose is zeer complex omdat de symptomen bij meerdere aandoeningen voor kunnen komen. Een eenduidige test of bloedonderzoek om fibromyalgie vast te stellen is niet voorhanden. Pijnmedicatie en de reumatoloog zijn vaak de eerste stappen in het ziekteproces. Sinds 2010 zijn criteria voor het vaststellen van fibromyalgie ontwikkeld welke wereldwijd worden toegepast. De ernst van fibromyalgie wordt uitgedrukt in een getal waarbij het aantal pijnpunten en andere symptomen de parameters zijn. Deze uniformering van diagnose stellen kan bijdragen aan de erkenning van fibromyalgie als ziekte
 
Behandelmogelijkheden
Door de meest voorkomende klachten (pijn, vermoeidheid, slaapstoornissen, stijfheid) te verminderen met een aantal behandelvormen, in combinatie met elkaar, kan zorgen voor het beter omgaan met de klachten door de fibromyalgiepatient. Er bestaat geen gestandaardiseerde behandelmethode bij fibromyalgie, de behandeling is bij iedereen weer anders. Uitproberen om vast te stellen wat effect heeft, is het devies.


De aanpak kan bestaan uit:
1) Massagetherapie, vooral Shiatsu kan bijdragen aan vermindering van de klachten
2) Oefeningen/sporten en bewegen, ter versterking van de conditie en het
    uithoudingsvermogen (aquagym, zwemmen, fietsen, wandelen)
3) Ontspanningsoefeningen, bijv. yoga, ademhalingstherapie en meditatie (stressbeheersing)
4) Leefwijze, bewuster leven, meer regelmaat, op tijd gas terug nemen, enz.
5) Voeding, gezonder en gevarieerder eten en drinken en voedingssupplementen
 
Pijnstilling wordt ook wel toegepast maar geeft meestal slechts beperkt en kortdurend verlichting van de pijn. Met name bij het slikken van ontstekingsremmende pijnstillers, de zg. NSAID's, zijn de bijwerkingen (maagklachten) voorkomende bijklachten. Voor het langdurig slikken van antidepressiva geldt dezelfde terughoudendheid.
 
Meer weten?
Neem vrijblijvend contact op met Massagepraktijk Dokkum en/of bezoek de website www.fibromyalgie.nl  Bij Massagepraktijk Dokkum werkt men nauw samen met deskundigen in een specifiek vakgebied zodat een multidisciplinaire aanpak mogelijk is: intensief overleg en korte lijnen plus voortdurend afstemmen van het behandelplan, hierin staat het belang van de fibromyalgiepatient centraal.